VERVOLG HISTORISCHE WATERPUT

Dat leidt tot de discussie om de waterput voor de toekomst te behouden door deze in de vloer van de serre zichtbaar te maken. Onderzoek wijst uit dat er dermate veel kosten mee gemoeid zijn, dat de bouwbegroting van het Masterplan daarin niet voorziet. Wijze raad is duur. De wens om te waterput te behouden is nog groter. Na het nodige zoekwerk blijken er voldoende subsidienten te zijn die het mogelijk maken dit werk uit te voeren. 

De toezegging voor de benodigde gelden komen tijdig binnen, zodat het zichtbaar maken van de waterput in de nieuwbouw kan worden meegenomen. Het zichtbaar maken van de waterput middels het aanbrengen van een glazenplaat is een zeer uitgebreide klus. Deze speciale glazen plaat, gewicht 500 kg. moet natuurlijk een behoorlijk gewicht kunnen dragen. Ook moet het glas schoon en helder blijven. Daarvoor wordt een speciale verwarming en luchtbehandeling aangebracht. Ook moet er een goede verlichting in de waterput komen.

Alhoewel de waterput historisch en bijzonder is, is deze voor Oldenzaal niet echt uniek. In het centrum van Oldenzaal zijn meerdere waterputten gevonden, blootgelegd en voor de toekomst bewaard gebleven. Dat de waterput van het J.W. Racerhuis evenwel in het midden van de vloer van de nieuwe serre ligt en bovendien uitermate goed zichtbaar is gemaakt, mag wel uniek worden genoemd.

Deze uitvoering is mogelijk gemaakt met behulp van donaties van de Provincie Overijssel, de Gemeente Oldenzaal,  Ten Hag Support Fonds, Stichting Roelvink Fonds, Stichting Dr. Hoefnagels Fonds, Fam Luttikhuis, Het J.W. Racerhuis, Ben Oude Nijhuis, Monique Kulpe Wolthuis. 

Een groot aantal leden hebben financieel bijgedragen aan het behoud en inleggen van de waaltjes vloer in de nieuwe serre. Het was de ultieme wens van de bouwcommissie om deze vloer voor de serre te behouden.

De namen van alle donateurs van de historische waterput en de waaltjesvloer zijn vereeuwigd op een plaquette. Deze bevindt zich in de hal, bij de ingang van het J.W. Racerhuis. Daar hangen ook de plaquettes van donateurs van voorgaande restauraties.

terug naar vorige pagina

de ontdekking van een waterput

de ontdekking van een waterput

de ombouwing van de waterput

de ombouwing van de waterput