Matthäus Passion in Enschede en Oldenzaal op 31 maart en 1 april (22-03-2023)

De stichting BachTwente laat ook dit jaar de Matthäus Passion uitvoeren, en wel op vrijdag 31 maart in het Muziekcentrum te Enschede en op zaterdag 1 april in de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal. Aanvang beide avonden om 19:00 uur. In Oldenzaal kan tijdens de pauze koffie worden gedronken in de hal van het stadhuis.

Zo laat ons lid Theo Schouten, voorzitter van de stichting Bach Twente, weten

Uitvoerenden zijn Phion, het Orkest van Gelderland en Overijssel, het vocaal ensemble Consensus Vocalis en ons ‘eigen’ Stadsjongenskoor Oldenzaal. De uitvoeringen staan onder leiding van dirigent Reinhard Goebel. Solisten zijn Johannette Zomer (sopraan), Cécile van de Sant (mezzosopraan), Falco van Loon (tenor), Mark Omvlee (tenor), Maarten Koningsberger (bas) en Raoul Steffani (bariton).

Kaarten zijn online te bestellen via onderstaande links:

Voor Enschede: Agenda | Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede
Voor Oldenzaal: Matthäus Passion 2023 (stadstheaterdebond.nl) 


GEERT CHRISTENHUSZ EN ECCE HOMO (25-03-23)

Op zaterdag 1 (aanvang 20.00 uur) en zondag 2 april (aanvang 16.00 uur) wordt in de H.H. Simon & Judaskerk in Ootmarsum de inmiddels bekende, door Geert Christenhusz gecomponeerde, passie Ecce Homo uitgevoerd door het Twents Kamerkoor Mardi le Vingt o.l.v. Herman Koop en de organist Henk Linker.

Ecce Homo vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zowel in auditieve (muzikale) taal, als in beeldtaal. Gedurende de uitvoering worden namelijk, in de voor de gelegenheid prachtig uitgelichte kerk, eigentijdse videobewerkingen door Sjaak Christenhusz van de geschilderde kruiswegstaties van Willem Hesseling vertoond, die begeleid door orgelintermezzo’s, de overgangen vormen naar de verschillende koorgedeelten. De originele schilderijen zijn overigens vanaf 23 maart tot en met 2 april in de kerk tentoongesteld en te bezichtigen.

De componist heeft ter overdenking en meditatie aan de oorspronkelijke versie van Ecce Homo, waarvan de teksten in het Duits werden geschreven door Gerrit Bleumink, een nieuw gecomponeerd ‘Ecce quo modo moritur iustus’ toegevoegd.

Ecce Homo werd op 18 en 19 maart met veel succes uitgevoerd in de Kloosterkerk in Den Haag, waar op de uitvoeringsdata ook de schilderwerken werden geëxposeerd.

Het passieproject Ecce Homo is een productie van Muziek Theaterbureau Mélange en de productieleiding is in handen van Annet Meijerink-Nijhuis.

Voor informatie en toegangskaarten: www.melange.nu

Kaarten te bestellen: via www.melange.nu en te koop bij de VVV Ootmarsum.


PATRICK WELMAN EN HISTORISCH OLDENZAAL (16-02-23)

Als burgemeester kom je van zelfsprekend regelmatig in het nieuws. Patrick Welman is behalve burgemeester ook zeer begaan met historisch Twente in het algemeen en uiteraard Oldenzaal in het bijzonder. Zo is hij beschermheer van de nieuwe vereniging Historisch Oldenzaal. Deze vereniging zal wellicht onze overbuur worden in het Michoriushuis. 

Het volledige artikel leesrt u hier.


GUUS GOORHUIS GEEFT LAATSTE VISIE (15-02-2023)

In de Tubantia van 15 februari kon Guus Goorhuis nog één keer zijn visie geven op de gezongen teksten tijdens de Paasfeesten. De liedteksten zijn inmiddels gewijzigd.

Hier kan je het artikel lezen.


THEO SCHOUTEN BLIJFT ACTIEF (08-02-23)

Behalve als lid van onze Sociëteit blijft Theo Schouten op meerdere fronten actief. Ook in Twente pakt hij graag dingen op om bezig te zijn.
Nu is hij per 1 februari jongstleden benoemd tot voorzitter van Raad van Toezicht van de Twentse Zorgcentra. Het interview in Tubantia leest u hier. 


DE EERSTE ERKENNING IN 2023 VOOR HENK HEKMAN (06-01-23)

Henk Hekman is het eerste lid van de vereniging die in 2023 het nieuws bereikt met zijn benoeming tot Paul Harris Fellow door zijn Oldenzaalse Rotary Club.  Met deze benoeming heeft Rotary Club Oldenzaal Henk willen bedanken voor zijn vele werk voor de club en de Oldenzaalse gemeenschap.

lees hier meer


ALBERTJAN PETERS LAAT ZIJN HUIS DEELS SLOPEN (22-11-2022)

Albertjan Peters laat zijn woonhuis deels slopen omdat het energieverslindend is. Na de sloop volgt een vernieuwd pand dat vrijwel energieneutraal zal zijn.

Lees hier meer


BART GRÖNEFELD WINT PRESTIGIEUZE PRIJS MET BROER TIM (18-11-2022)

De horlogebroers hebben wederom een prijs gewonnen:
Grand Prix d'Horlogerie de Genève

Lees hier meer


MATTHIJS WANROOIJ OVER 'NOABER' JOHAN NIEUHOFF (01-11-22)

Matthijs Wanrooij laat zich niet alleen veelvuldig horen over historisch Twente, maar blijkt ook zeer geinteresseeerd in de reisverhalen van Johan Nieuhoff (1618 - 1672) uit het nabije Uelsen. Een van de eerste Nederlanders, maar  als 'naober' woonachtig in het Duitse Uelsen, die naar China reisde.

Lees hier het verhaal uit Tubantia 


MATTHIJS WANROOIJ DOET VAN ZICH SPREKEN (18-10-22)

Dat Matthijs Wanrooij zich betrokken voelt bij de historie van (o.a.) Twente is uiteraard bekend. Nu is hij betrokken bij het plaatsen van borden met historische informatie langs de Twenste dreven. Het eerste bord over Gerard Adolph Bentinck werd geplaatst bij Huis te Breckelenkamp.

Lees hier het artikel uit Tubantia 


DICK BERLIJN OVER DE LAATSTE ONTWIKKELING IN OEKRAINE (22-09-22)

In de Volkskrant van 22 september jongstleden stond een interview met ons lid Dick Berlijn over de laatste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.  Dit naar aanleiding van de uitgeroepen mobilisatie. Lees waarom hij van mening is dat Poetin deze oorlog niet meer kan redden.

Het artikel in de Volkskrant kunt u hier lezen.


ONS LID GEERT CHRISTENHUSZ IN HET NIEUWS (14-09-2022)

Van een enorme stapel A4’tjes tot een roman; zo schrijft Oldenzaler Geert Christenhusz.

Na het lezen van de debuutroman Meijers transitie van de Oldenzaalse musicus, dichter, schrijver en theatermaker Geert Christenhusz kan het zijn dat de lezer voor altijd met een andere blik naar het eigen spiegelbeeld kijkt.

Lees hier het hele artikel uit Twentsche Courant Tubantia 


ONS LID HANS KRAKERS IN HET NIEUWS (09-09-2022)

Voorafgaand aan de uitreiking van de mr. J.W. Racer Prijs 2022 op donderdag 8 oktober 2022 was er een intervieuw van redacteur Herman Haverkate van Twentsche Courant Tubantia met ons lid Hans Krakers.

Het artikel leest u hier


UITREIKING MR. J.W. RACER PRIJS 2022 (08-09-2022)

Onder grote belangstelling is de mr. J.W. Racer Prijs op donderdag 8 september uitgereikt. De winnaar is Drs. Jan Ten Hove.

Foto's van de uitreiking kan u hier zien


HENK SMELLINK EN DE ONTWIKKELING VAN DE HULST (03-08-22)

Dat ons lid Henk Smellink al geruime tijd bezig is met de duurzame ontwikkeling van Landgoed De Hulst is wellicht bekend. Onlangs zijn verdere vorderingen gemaakt in dit stappenplan.

Lees hier het artikel in Tubantia.


ONS LID GUUS GOORHUIS IN HET NIEUWS (21-04-2022)

Verbaasde en verontwaardigde reacties op antisemitische teksten bij vlöggeln: ‘Tradities veranderen. Pas die teksten aan’

De kwestie rond de antisemitische teksten bij het vlöggeln in Ootmarsum leidt tot verbazing én verontwaardiging. „Gewoon aanpassen, de traditie dus iets gewijzigd. Hoe eenvoudig kan het zijn”, zegt voormalig organist Guus Goorhuis van de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.

Lees hier het hele artikel van Leo van Raaij


CARLO TER ELLEN EN DE HISTORISCHE VERENIGING OLDENZAAL (05-04-2022)

Als persfotograaf is hij vaak brenger van het nieuws. Nu haalde hij de krant zelf vanwege, mede op zijn initiatief, de oprichting van de historische vereniging in Oldenzaal. Woensdag 6 april is de oprichtingsbijeenkomst in het gemeentehuis geweest. Deze oprichting werd met veel enthousiassme begroet.

lees hier het artikele in Dagblad Tubantia


ONS LID SIMON SCHUTTE IN HET NIEUWS (28-02-2022)

Oldenzaalse pensionado’s onderhouden graven: ‘Hier word ik heel zen van’

OLDENZAAL - In twee ploegen schrobben, wieden en harken pensionado’s wekelijks vrijwillig zerken en stenen. „Spontaan komen verhalen los over mensen die hier liggen.”

Lees hier het artikel van Ben Lensink in Dagblad Tubantia


Ons lid Theo Schouten in het nieuws (09-02-2022)

Kan het? Een uitvoering van de Matthäus Passion in de Plechelmusbasiliek in het weekend dat carnavalisten bezit nemen van de Boeskoolstad? Volgens Theo Schouten, oud-burgemeester van Oldenzaal en nu voorzitter van de Stichting Bach Twente, kan de vraag alleen met ‘ja’ worden beantwoord als het concert niet wordt verstoord door omgevingslawaai. 

Lees hier het artikel van Stephan Scheper


Ons lid Helmuth Heijstek in het nieuws (04-02-2022)

Weerklinkt het volkslied van de Europese Unie (‘Ode an die Freude’) binnenkort in de stadhuishal van Oldenzaal? Helmuth Heijstek hoopt van wel. 

Lees hierover meer in Tubantia


Ons lid Theo Brand werd genoemd in de Tubantia (11-01-2022)

Voor de transformatie van het grijze gebied achter De Vijfhoek raadt Theo Brand de gemeente aan een kijkje te nemen in Béziers. Meer dan vijftien levensechte muurschilderingen maken de ooit verpauperde binnenstad van deze Zuid-Franse stad tot een ware publiekstrekker.

Lees hier het hele artikel van Stephan Scheper in Tubantia